free tutorial

четвъртък, 30 май 2013 г.

Преобразяване на рокля- dress refeshion- αναδιαμορφώσει φορεμάτων

Здравейте!
Днес ще ви покажа как преобразих една моя рокля.
Причината за преобразяването са няколко: 1- тясна е- така я купих...;2- с голи рамене е/ не се чувствам комфортно в такава.../; 3- няма извивки- състои се от набрани правоъгълници! Купих я...защото беше на много изгодна цена и ... си падам по воланите ;)
Така изглеждаше преди:


А така е след трансформацията:


Промените които направих:
- махнах ластика /под и над бюста/
- разрязах - под бюста и скъсих с 10см повдигайки нагоре
- вталих със свивки- отпред и отзад
- оформих и в страничния шев, където сложих и цип
- приших ластик в линията на деколтето
- от изрязаното парче плат направих презрамки, сложих им ластик


и ТА ДААА


все едно имам нова рокля, която ми е по мярка и стои чудесно!!!


приятен ден и повече положителни емоции+++

вторник, 28 май 2013 г.

Как да направим лесно оригинална картичка- рамка за снимка- how to make easy our greeting card- photo frame

Здравейте!!!
Ще ви покажа днес как можете да си направите оригинална картичка с подръчни материали.
Използвала съм цветен картон и макетно ножче.


Избирам големината на картичката и изрязвам подходящ размер картон.
Рисувам желаната форма върху горната част на картичката.


Подлагайки старо списание отдолу, изрязвам внимателно с макетния нож по предварителните очертания.

 

В случая ще използвам изрязаната форма, за да направя 2  картички, като използвам и двете части / на снимката/ за рамка на съответната картичка.


Съчетавам цветовете, като налагам изрязаните части. 


Днес ще ви покажа едната картичка- която може да служи и като рамка за снимка.
Наложила съм по-тъмно зеления картон с по-светлата рамка. Сложих за украса- панделка, сърчице и довърших с акрилни бои. Горната част съм залепила във външните краища. Така снимката може да се напъха отпред.
тази картичка вече излъчва положителна енергия на малкия Марти!


много се забавлявах, докато я правих... желая ви и на вас весели творчески мигове!
В следваща публикация ще ви покажа различни варианти за втората картичка ;)
всичко добро!

неделя, 26 май 2013 г.

баница със спанак и сирене- spinach pie -σπανακόπιτα

Здравейте!
Днес ще споделя вкусна рецепта на баница със спанак, вдъхновена от баниците на баба Велка!
Баницата е вкусна и е подходяща за семеен неделен пикник.

Продукти за тестото
400 гр бяло брашно+ за размесване
100 гр жълто/царевично брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. оцет
2-3 с.л. зехтин
200-300 мл хладка вода 

Продукти за пълнежа
500 гр спанак
4-5 с.л. царевично брашно
200 гр сирене
4-5 с.л.цедено кисело мляко
1 яйце
връзка копър/ магданоз
сол и пипер на вкус
около 60-80 мл зехтин за намазване на корите и тавата
Продуктите не са съвсем точни, защото да си призная - по принцип- слагам на око...

Приготвяне:
Пресява се брашното в дълбок съд. Прави се кладенче и вътре се добавят и останалите съставки, до получаване на меко тесто. Ако е лепкаво, добавяте още брашно, а ако не е поело цялото брашно, добавяте малко вода. Месите 10-тина минути- за да влезе въздух в тестото и да стане по-меко. Тестото се разделя на 4 топки и се оставя "да си почине" около половин час.


през това време приготвяме пълнежа:
Ако използвате замразен спанак- го оставяте да се размрази предварително и го задушавате. Ако имате пресен спанак/за предпочитане/ го нарязвате на едро и го слагате да се задуши с малко сол и много малко вода. След това изцеждате пусналия сок и вода от спанака и добавяте брашно- да стане сух спанака; разбърквате. Добавяте киселото мляко. Натрошавате сиренето и добавяте разбитото яйце. Добавяте копъра/ магданоза и други подправки- по желание. Внимавате със солта, особено ако сиренето е солено. Сместа трябва де е гъста- да не се разтича.


Разточвате или разтегляте корите- както ви е по-лесно, докато станат почти прозрачни, около 60-70 см в диаметър. Разпъвате още малко краищата на кората, ако е необходимо/ останали са по-плътни.


Има няколко начина /поне аз знам тези/, по които може да навиете кората. 
Поръсвате я с малко зехтин. Слагате от плънката в единия край и навивате на руло.
Ако използвате правоъгълна тава може да наредите едно до друго 4-те кори.


Друг начин на навиване- е във формата на плик за писмо и след това пак на руло.


Ако използвате кръгла тава навивате първото руло на охлюв в средата, в предварително намазаната с мазнина тава, като гледате да не е много плътно стегнато /както аз съм го направила /, за да се изпече по- добре. Там, където е края на рулото ще се сложи средата на следващата кора.


намазвате с малко зехтин отгоре и печете на 180 градуса около час.


за да не прегори отгоре при печенето, след като се зачерви, покрийте баницата с алуминиево фолио или хартия за печене.


Ако искате баницата да е по-мека- след като се е изпекла я изваждате, покривате с кърпа, която поръсвате леко с вода и оставяте така 10- 15 мин.


Ако предпочитате да останат по-хрупкави корите оставяте баницата да изстине, без да я покривате.
Добър апетит!

Моята баница е готова, ще заредя и термос със студен айран и сме готови за пикника ;)
Приятно прекарване на неделния ден!
Благодаря, че се отбихте!
до скоро

събота, 25 май 2013 г.

DIY - картичка за кръщене- greeting card for christening- ευχετήρια κάρτα για βάπτιση

Здравейте!!!
Ще ви покажа каква картичка подарих на Евангелия за кръщенето  й.



Пожеланието : " Добре дошло, малко момиченце в голямото християнско семейство" го измислих в последния момент /тогава направих и картичката/...
Тука са другите ми картички:  за малкия Марти и за първия рожден ден на Вивиан

приятно изкарване на съботния следобед

четвъртък, 23 май 2013 г.

Рокля от блуза- summer dress from old shirt

Здравейте!!!
Ще ви покажа какво направих със стара блуза, която всъщност почти не съм носила, защото е неудобна за лятото. Имам предвид, че деколтето е тясно и качулката е голяма- запарява... да ме питате защо съм я купила... отговор- беше доста дълга /а това трудно се намира/, а и щампата ми хареса. Да ви кажа много рядко намирам дрехи, които да са ми точно по вкуса. Затова пък е достатъчно да ми хареса някакъв елемент в дрехата, за да я купя. После я претворявам по мой вкус. 
Дойде ред и на тази...

Обърнах я на обратно и я изрязах по желаната форма.


Тъй като стана доста къса, реших да я удължа, като прикача наставки от останалия ми плат- нагоре- по дължина. Така ще увелича и ширината в гръдната обиколка ;)


Наставките са от подгъва на двата ръкава и се прикачат в линията на ръкавната извивка.


Всичко прикачих директно на оверлог- става  бързо и шева е еластичен.


В линията на деколтето прикачих лента, в която после вмъкнах шнур.




много ми допадна набора, който се образува отпред, а и така може да се коригира ширината в гръдната обиколка


та-да...


Вече си имам нова рокля и съм готова за плажа ;)


Всичко добро!



вторник, 21 май 2013 г.

аксесоар за момиченце- accessorize for little girl

Здравейте!
Днес ще ви покажа какво направих за моята приятелка Мери, докато ми беше на гости.
Този аскесоар е многофункционален- може да се използва за игленик,  но тя  е още малка... затова става за гривна, украшение за косата или шапчица на някоя кукла.








Така успях да зарадвам малкото момиченце, докато кавалера беше зает с рисуването на чудовища...
приятен ден!
благодаря, че се отбихте


неделя, 19 май 2013 г.

сутрешна разходка до блажа и маникюр- morning walk to the beach and brilliant manicure -ποδηλαταδα

Здравейте и добро утро на всички, които се събуждат сега! Направих няколко снимки сутринта и ще ги споделя с вас. А вие как прекарахте сутринта?
Вчера си направих маникюр, а днес го разходих до морето ;)

това са лаковете, които използвах+ топ лак




използвах брокатен лак с различна структура- за разнообразие

не можах да устоя и топнах крака в морето при сутрешната ми разходка с колелото



морето е чудесно днес, прекрасно за плаж!



успях ли да ви изкуша?!...


приятно изкарване на неделния ден!
поздрави от мен и морето...


събота, 18 май 2013 г.

соленки- cheese straws

Здравейте!
Днес ще споделя рецепта за солени пръчки- гризини- подходящи за похапване през деня.

Съставки:

300 гр обикновено бяло брашно
200 гр царевично брашно
150 гр зимитра- кашкавалена извара- тази, която съм използвала ива зърнист вид
1/2 ч.ч. зехтин
1 ч.л. сол
малко чесън на прах
малко хладка вода- колкото е необходимо



Смесвате съставките и доливате вода- до получаване на трошливо тесто, лесно за оформяне на соленките. Ако изварата не е в зърнест вид, може да не слагате вода в тестото, то ще стане с добра консистенция от изварата. 
Друг вариант е да пропуснете изварата- също стават добре соленките, още по-хрупкави.
Може да ги направите, в каквато форма ви харесва, само да не са много дебели, за да се изпекат добре. Важно е и да са сравнително еднакви, иначе някои ще прегорят, а други ще са недопечени.


Моите пръчки са с дебелина около 1 см- прави, за да могат да се съберат в тавата от фурната- на едно печене. Няма нужда да има и много разстояние помежду им, защото няма да не надуят. 


Пекът се на 160 градуса около 20- 30 минути.


Ако са подходящо съхранени остават хрупкави дълго време.


Тази кокошка е част от декора, затова намери място тук ;)


Приятно изкарване на почивните дни /за който са почивни/.
Благодаря, че се отбихте!