Здравейте!!!
Решихте ли какво ще готвите днес?
Предлагам ви едно лесно решение, ако ресурсите са ви малко или ви е останало от всичко по малко/ като на мен в случая/.
В България малките гювечета са популярни повече, от колкото в Гърция, където по принцип готвенето на определен брой порции не се практикува често. Тук всичко е по много. Странно ме гледат местните домакини когато си купувам 2 лимона или 3 патладжана...
Но въпреки, че купувам по малко се случва да ми останат зеленчуци от различни видове. Тази рецепта е за такива случаи!
Моите гювечета:
продукти /за 3-4 порции/:
1 средна глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 морков
1 малка тиквичка
1/2 червена чушка
шепа зеленчуков микс- по желание
200 гр домати /1/2 консерва/
сол, черен и червен пипер, малко захар, магданоз
малко олио/ зехтин
3 парчета селска наденица
3 яйца
приготвяне:
Обелвате и нарязвате лука и чесъна на ситно. Обелвате моркова, картофа, тиквичката и ги нарязвате на кубчета около 1 см. Нарязвате и чушката. В дълбок тиган сипвате малко вода и 1-2 с.л. олио и задушавате за няколко минути всички зеленчуци. Добавяте доматите, посолявате и слагате около 1/2 чаена лъжичка захар/да не киселеят доматите/. Оставяте на слаб огън за около 3-4 мин. Добавяте подправки и разпределяте сместа в гювечетата, така че да има 2-3 см до горния ръб, поръсвате с магданоз. Загрявате фурната на 250 градуса.
Нарязвате във всяко гювече по 1 наденица, захлупвате гювечетата и ги слагате във фурната за около 15 мин/ колкото да пусне "сок" наденицата/. Изваждате ги и внимателно/ да не се спука жълтъка/ чупите по едно яйце във всяко гювече. Захлупвате ги и ги връщате във фурната за около 10 мин. Чудесно вървят с червено сухо вино ;)
ммммм
Усетихте ли аромата?
Приятно изкарване на неделния ден!!!
всичко добро от мен